top of page

Integratie & Sublimatie

De weg naar zelfontplooiing, een evenwichtig leven en carrière 

Geboorte van een Idee...

Tijdens mijn 12e levensjaar ontdekte ik de levensfilosofie van het Tibetaans Boeddhisme. Met veel interesse en verwondering combineerde ik de creativiteit van kunst (architecturale kunsten) met de kunst van het boeddhisme. Het leerde me omgaan met de alledaagse uitdagingen van het leven (verdriet, verlies, geluk, vreugde, angst, onwetendheid), alles waar een tiener vroeg of laat mee geconfronteerd wordt. Op mijn 21ste leerde ik, na het overlijden van mijn vader, mijn leraar (Tulku Lama Lobsang) kennen die me begeleidde van het verkennende naar het verdiepende niveau van de boeddhistische psychologie (mindfulness) en filosofie. Later ontving ik van mijn leraar ook een aantal empowerments en initiaties in de Vajrayana en Tantrayana lineage en specifieke meditatietechnieken, en woonde ik een aantal teachings en empowerments bij door HH 14th Dalai Lama. In 2016 ontving ik ook de empowerment in de Medicine Buddha door HH. The 17th Karmapa

Ik werkte ook als vrijwilliger, coördinator International Retreats and Education voor de Nangten Menlang Buddhist Medical Center in Manali, India. Waar ik voornamelijk verantwoordelijk was voor de organisatie en coördinatie van cursussen in de Tibetaanse Geneeskunde, filosofie en psychologie. Tijdens deze tijd in India werkte ik ook intensief verder aan mijn persoonlijke ontwikkeling en verdieping in het Tibetaans Boeddhisme en ontving ik een aantal initiaties, empowerments en legde ik een aantal geloften af in het Tibetaans Boeddhisme die ik nog steeds actief beoefen. 

Van zorg naar Zorg

Mijn motivatie om mensen te helpen inspireerde me om de Bachelor Kinderverpleegkunde te studeren en daarna ook de Bachelor-na-Bachelor Urgentieverpleegkunde. Ik heb dan ook op de Spoedgevallendienst en Intensieve Zorgen gewerkt in een ziekenhuis te Brugge. Echter mijn honger naar verdieping en integratie van mijn persoonlijkheid en persoonlijke ontwikkeling in mijn carrière bleef onvervuld. Ik besloot toen Chinese Geneeskunde te studeren aan de Yin Tang school (in de Vives Brugge) en studeerde af met grote onderscheiding. Na meer dan een jaar intensieve stage in binnen- en buitenland startte ik mijn eigen praktijk te Brugge

Creëren en inspireren

Ondertussen werd ook mijn eerste boek gepubliceerd: 'Het gezicht van pijn' en gaf ik nationale en internationale lezingen aan deskundigen rond cultureel sensitieve pijnmanagement bij kinderen.

Tijdens mijn opleiding Chinese Geneeskunde verdiepte ik me in de fascinerende wereld van kinderen met ASS. Het onderzoek schreef ik uit in een thesis genaamd 'Autisme door het oog van de naald'. Ik onderzocht de moderne TCM visie en behandeling van ASS en vergeleek het met de constitutionele acupunctuur van de Taoïstische monniken, de Klassieke acupunctuur. Zo kwam ik tot een alternatieve hypothese, een constitutionele benadering van autisme, die de deuren opent naar een behandeling van autisme op het meest fijnstoffelijke niveau, de basisconstitutie en psyche.

Leef het idee

Acupuncturist ben je, word je, verdiep je, ontwikkel je verder en verder, tot voorbij het einde van je carrière. Het is een levenslange studie, verdieping, ervaring, passie die geen limiet kent. Zo studeerde ik en blijf ik nog elke dag verder studeren...

Chinese geneeskunde is een pad naar gezondheid, balans en innerlijke groei. Naast dit pad bewandel ik met toewijding al jaren ook het pad van innerlijke transformatie en groei. Op jonge leeftijd startte dit met Boeddhisme, maar ondertussen werd ik ook opgeleid in verschillende authentieke tradities door Medicijn mannen & vrouwen, en Sjamanen van over de hele wereld (China, Latijns-Amerika, Siberië en Tibet). Hiermee help ik mensen ook op vlak van psycho/emotionele en spirituele ontwikkeling om zo hun weg naar hun authentieke Zelf terug te vinden en te groeien/bloeien. 

  • Postgraduaat Acupunctuur - Yin Tang vzw (Vives - Brugge, nu ICZO)
  • Acupuncture internship Malta (Nanjing College for Traditional Chinese Medicine, China)
  • International acupuncture congress: Master Tung Acupuncture - Wei-Chieh Young
  • Treating trauma with acupuncture - Will Morris
  • Heavenly Star Points of Ma Danyang - Andrew Nugent-Head
  • Voor een volledig overzicht van mijn bijscholingen zie de pagina opleidingen.

Een goede acupuncturist blijft binnen de grenzen van zijn/haar vakbekwaamheid en bevoegdheden. Verwijst zo nodig door naar andere disciplines. Tracht door verantwoorde en veilige zorg steeds de kwaliteit van leven te verbeteren. 

Anouchka Desmet

bottom of page