top of page

Wat te verwachten bij een eerste behandeling?

Een eerste afspraak bestaat uit een uitgebreid anamnesegesprek, waarbij niet alleen uw klacht maar ook emoties, dieet en levensstijl van belang zijn. Het doel van dit gesprek is de kern, de wortel van uw probleem te achterhalen. Symptomen zijn als de bladeren, de fijne takken van een boom, de oorzaak van uw probleem is de wortel van die boom. Het heeft weinig zin de oppervlakkige manifestatie van een probleem te behandelen zonder de wortel hierin te betrekken. TCM diagnostiek gaat dan ook steeds op zoek naar de wortel van de aandoening. Hierop wordt dan het behandelprincipe bepaald. Deze aanpak richt zich dus niet enkel op acute verlichting van uw klacht, maar bevorderen van gezondheid op lange termijn. 

U ontvangt bij de eerste ontmoeting, na de anamnese, een initiële behandeling. Meestal bestaat deze uit acupunctuur (naalden), maar ook cupping (vooral bij pijn) of moxa kan deel uitmaken van de therapie.

Een behandeling duurt ongeveer 45 min tot een uur. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de ernst, de complexiteit en de duur van uw klacht. Dit verschilt ook per individu en is dus moeilijk op voorhand te voorspellen.

Hoe werkt acupunctuur eigenlijk? 

De moderne Westerse geneeskunde kan nog niet uitleggen hoe acupunctuur werkt. Traditionele Aziatische acupunctuur is gebaseerd op klassieke Chinese theorieën zoals die van Qi, een essentiële substantie die het lichaam voedt en opbouwt, en die door waarneembare kanalen stroomt, vergelijkbaar met bloedvaten en zenuwen. Modern onderzoek³ bevestigt het bestaan van deze kanalen. Deze kanalen noemt men meridianen. Acupunctuur beïnvloedt het stromen van Qi in deze meridianen. Het voert Qi aan waar dit nodig is, en draineert het waar de Qi vastzit of in overvloed aanwezig is. Zo kan acupunctuur zorgen voor harmonisatie en meer balans in het lichaam. 

In het Chinees is er een gezegde : “Bij pijn stroomt het niet; stroomt het dan is er geen pijn.” Acupunctuur zorgt voor de vrije doorstroming van Qi. 

bottom of page